Blogs

 Komt dit nou vanuit mijn Hoofd of uit mijn Hart...?

  

De vraag die mijn cliënten mij vaak stellen is:...
"Hoe weet ik of een keuze nou uit mijn hoofd of uit mijn hart komt?"

In wezen maakt het eigenlijk niet zoveel uit of een keuze vanuit je hoofd of vanuit je hart komt. Neem nou Julia. Zij zag een fijne vacature voorbij komen en twijfelde of het geen 'ego' keuze was, mede omdat het een baan was die wel lekker verdiende. Toen ik haar vroeg, wat haar eerste gevoel was bij het zien van de vacature, vertelde ze me dat ze er heel blij van werd. Ze voelde de mogelijkheden die in deze baan besloten zaten. Het blije gevoel wat ze kon ervaren - voordat ze erover na ging denken - geeft een duidelijke indicatie. Iets wat je blij maakt, een vreugdevol gevoel geeft, komt vanuit een diepere laag van jezelf. Dat is een heel heldere richtingaanwijzer dus. En dat gevoel kan je volgen. Je natuurlijke staat van Zijn is namelijk vreugdevol. In die zin kan Julia er rustig op vertrouwen dat deze baan dichtbij haar eigen natuur ligt.

Maar ook een keuze vanuit je hoofd is niet perse fout. Dat misverstand wil ik graag uit de weg ruimen. Een keuze die vanuit je hoofd gemaakt wordt, kan nog prima functioneel voor je zijn. Zoals bij Els. Zij voelde dat een bepaalde vacature niet haar droombaan zou zijn. Toch was deze baan aanlokkelijk voor haar. Door in te zoomen op haar Persoonlijkheidskleur, werd het glashelder dat deze functie goed zou zijn voor haar zelfvertrouwen. Iets waarin ze kon groeien. Als persoonlijkheid, dus ook 'goed' voor de ziel. Dat is ook mooi en dus nog zeer functioneel. Daardoor kan deze baan een prima tussenstap zijn voor Els omdat ze hierin op haar persoonlijkheidslaag meer vertrouwen in zichzelf ontwikkelt en dus steviger wordt. Zodra de tijd rijp is, komt daarna wel een baan voorbij die helemaal resoneert met haar op zielsniveau. Zeker omdat Els nu haar zielskleur ontdekt heeft. Ze weet daardoor welke verlangens er bij een Indigoblauwe zielskleur horen zodat ze hem straks glashelder herkent zodra het zich op haar levenspad aandient. Onderschat nooit de stappen die je in je leven zet, op welk levensgebied dan ook.

Ik zou de complexe vraag of een keuze vanuit je hoofd of je hart komt dan ook willen her-kaderen. Maak het eenvoudiger voor jezelf. Breng de vraag naar het hier en nu. Wat past NU bij je? Wat dient zich op dit moment aan? Let er dan op welk gevoel je keuze oproept. Welke kleur hoort daarbij? Kleur communiceert namelijk direct met je gevoel zodat het lekker concreet wordt. Zo worden keuzes opeens een stuk eenvoudiger. Je gevoel als kompas. Zodat je fijn afgestemd blijft op jeZelf.

 

Luisteren naar de stem van je Hart...

Wat afgelopen week het meeste indruk op mij heeft gemaakt, is het feit dat het nu zo fantastisch aan het stromen is bij haar. Ze is net 44 geworden en zit nu echt in Flow! Vorig jaar was dat wel anders. Als regiomanager werkte ze keihard, maakte veel uren en - het moet gezegd - ze ging als een speer in haar loopbaan. Ambitieus was ze altijd al. Een stevige focus op haar loopbaan had ze al vanaf haar rechtenstudie. Haar levenskleur is dan ook Geel, dus die focus gaat haar supermakkelijk af.

Waar ze wat meer moeite mee had, was leiding geven vanuit een ontspannen gevoel en balans te creëren. Haar Heldergroene Zielskleur had ze nog niet ontdekt - deze klopte weliswaar regelmatig zachtjes aan de deur - maar ze besloot om hem te negeren. Gewoon niet handig zo'n innerlijk stemmetje vanuit je heldergroene zielsaard als je gewend bent om gas te geven vanuit je rode karmakleur.

Tot die ene dag. Toen het misging. Tijdens een presentatie kreeg ze het wel heel (!) erg benauwd op haar borst en bleek ze een hartinfarct te hebben. Hoe kon haar dat nou gebeuren! Zo jong nog. Bijna 43 was ze toen. Nadien veranderde alles. Dit wilde ze nooit meer en ze besefte dat het tijd was om wakker te worden. Om te gaan luisteren naar die zachte heldergroene stem van haar ziel! Sterker nog, die wilde ze voortaan de lead gaan geven in haar leven!

En dus kwam ze bij mij. Tijdens haar hersteljaar kregen we helder wat haar zielsverlangen was en kon ze datgene opruimen wat haar niet meer diende. We brachten haar verlangens in beeld, maakten de stappen helder die ze mocht zetten om zich innerlijk vrij te gaan voelen. Afgelopen week had ze haar laatste coachsessie. Ze voelt zich als herboren sinds ze haar innerlijke kleuren heeft leren omarmen. Haar reis heeft een diepe indruk op me gemaakt. Ik maak een diepe buiging voor haar omdat ze nu vanuit zachte kracht kan ondernemen. Want dat is wat ze gaat doen. Ze heeft ontslag genomen en is nu haar eigen bedrijf aan het opstarten. Vanuit haar hart. En ik wens haar met heel mijn hart alle succes toe.

 

Mijn eerste liefde

Als kind hield ik al van Kleur. Met elke verjaardag en met Sinterklaas stond er steevast "een doos met kleurpotloden" bovenaan mijn verlanglijstje. Ik was verre van een tekenwonder, maar kleuren, daar was ik dol op. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik het als klein meisje al spannend vond dat een oranje gekleurd huis een heel ander gevoel gaf dan een blauw gekleurd huis...of een geel huis.

Als ik dan nu zie hoe ik Kleur inzet bij mijn coaching en trainingen "om mensen weer in contact te brengen met hun gevoel" vind ik dat echt wel bijzonder! Het maakt me zo blij dat ik mijn passie voor Kleur elke dag opnieuw mag inzetten.

Dat is niet altijd zo geweest hoor. Net zoals velen, leefde ik jarenlang vanuit mijn hoofd; deed ik netjes wat er van me verwacht werd en deed ik trouw - plichtmatig - mijn ding op kantoor. Tot ik er genoeg van kreeg. En echt niet langer om mijn gevoel "dat het niet klopte" heen kon. Grappig genoeg viel mijn groeiende onrust precies samen met een forse reorganisatie bij mijn toenmalige werkgever. Terwijl ik veel collega's angstig zag worden om hun baan, zag ik alleen maar mogelijkheden. Al jarenlang was ik bezig met persoonlijke ontwikkeling, wellicht was dit een prachtkans om hiermee professioneel aan de slag te kunnen gaan.

En zo geschiedde. De mogelijkheden lagen open en ik schreef me in voor een tweejarige coachopleiding. Dat gaf al een supergoed gevoel, maar de magie werd nog wat later geboren. Die ontstond op die nazomerse dag eind augustus 2006. Op het strand, net na zonsondergang. Ik had behoefte aan stilte die dag en was al enkele uren lekker alleen op het strand...heerlijk gewandeld langs de vloedlijn en daarna fijn zittend met mijn blote voeten in het zand. Ik zag de oranje zon in de zee zakken. De lucht kleurde ook eerst oranje...en roze...en iets later violet en indigoblauw. Het was magisch! Dat beeld van die gekleurde lucht, maar vooral wat er IN mij gebeurde. Alsof er iets open barstte wat een pure vreugdestroom teweeg bracht. Ik had nog geen idee hoe en wat, maar één ding wist ik zeker: ik 'moest' iets met kleur gaan doen!!

De dag erna heb ik me ingeschreven voor een creatieve en intuïtieve kleurentraining. Wat een supergaaf jaar was dat. Ik maakte mijn eigen innerlijke kleurenreis door alle kleuren heen - heel intensief maar wat ben ik daardoor gegroeid als mens. Het tweede jaar heb ik me gespecialiseerd in kleurcoaching en kleuroscopie. Vanaf het moment dat ik mijn Zielskleur heb leren omarmen, is alles gaan stromen in mijn leven! Zo gaaf is dat.

Inmiddels zijn we 11 jaar verder en voel ik me trots en vreugdevol dat ik al heel veel mensen heb mogen coachen en trainen in de verbinding met hun geboortekleuren.Elke keer opnieuw zie ik hoe er iets geopend wordt in iemands essentie op het moment dat ze aan de slag gaan met hun levenskleur en zielskleur. Ontroerend mooi vind ik het. In die opening ontstaat het namelijk en herken ik die pure vreugdestroom.